Recomandari si sfaturi in privinta jucariilor pentru copii isteti




Exista o carte care se numeste "Geniile nu se nasc ci se formeaza". Autorul, un profesor de sah din Ungaria, sustine o teza conforma careia daca un copil se naste sanatos din punct de vedere fizic si psihic, poate sa ajunga geniu, daca parintii depun toate eforturile in acest sens. Pentru a isi demonstra teoria, autorul s-a casatorit cu o femeie de stiinta din Rusia si impreuna au facut 3 copii. Toate cele 3 fete, au un IQ de peste 160. Doua dintre ele, sunt grandmaster chess, printre cele mai bune jucatoare de sah din lume, Judit Polgar spre exemplu, una dintre fiice, fiind considerata cea mai mare jucatoare de sah a tuturor timpurilor si singura femeie din lume, care l-a invins pe Kasparov, in acelasi timp fiind si cea mai tanara persoana ce a obtinut titlul de mare maestra internationala in sah, la doar 15 ani. Cea de a treia fiica, este angajata NASA si este unul dintre cei mai mari oameni de stiinta contemporani, specialista in fizica nucleara.

Ceea ce a incercat insa sa demonstreze tatal lor si din punctul meu de vedere i-a reusit, a fost ca un copil in care se investeste destula munca si care este de mic copil antrenat, poate sa ajunga un geniu, fara ca acest lucru sa ceara abilitati speciale. Bineinteles ca exista si factori de mediu, ca mostenirea genetica are o mare influenta insa...cel mai bun exemplu este din punctul meu de vedere, faptul ca Einstein desi a avut copii, acestia nu au stralucit in nici un domeniu, desi din punct de vedere genetic, nu cred ca se indoieste nimeni ca au avut de unde sa preia cele mai bune gene posibile si exemple de acest fel, sunt multiple. Polgar, tatal copiilor de care vorbeam mai sus, el insusi un mare maestru in sah, care a reusit sa il infranga pe Karpov si Spassky, spre deosebire de ceilalti parinti geniali, si-a si indrumat copiii si a muncit inca de cand s-au nascut cu acestia pentru a le oferi tot ce putea, ca acestia sa devina cu adevarat isteti, mai mult decat isteti, chiar geniali.

Concluzia mea, dupa ce am citit cartea lui Polgar a fost sa incerc nu sa imi cresc copiii pentru a demonstra vreo teorie sau pentru a ii face geniali ci doar, sa spunem, sa fie deasupra cvasi-unanimitatii oamenilor din jur. Si eu cred ca am reusit acest lucru. Rezultatele pe care acestia el au in scoala, sport si sah, imi confirma aceasta ipoteza.

Cred ca o inraurire deosebit de puternica, asupra dezvoltarii lor psihice, a avut-o, pe langa numeroasele activitati pe care acesti le-au desfasurat si probabil si acestea influentate fiind, de jucariile pe care le-am cumparat copiilor. Hai sa spunem altel, sa incercams a demonstram acest lucru, prin reductio ad absurdum: crezi ca daca le cumperi copiilor tai, doar jucarii de genul sabii si pistoale, acestia vor deveni geniali in sah? Crezi ca daca respectivii copii se joaca doar cu masinute, vor deveni foarte buni, in ...fotbal? Crezi ca daca se joaca doar fotbal, vor deveni in viata niste specialisti in matematica? Pentru ca eu personal, nu cred acest lucru. Nu am vazut vreun fotbalist care sa lucreze in cuantica, dupa cum nu am vazut vreun fizician care sa fie super jucator in NBA.

Ceea ce vreau sa va spun este ca tipul de jucarii ce afecteaza in mod direct ocupatiile si talentele copiilor, vor construi viitorul adult si ii vor oferi, sau nu, un drum in viata, il vor ajuta sa isi descopere talentele, inclinatiile.

Spre exemplu, cumparandu-i copilului meu, jucarii controlate electronic, am descoperit ca acesta a devenit din ce in ce mai pasionat de intrebari privind circuitele electronice, modul de comunicare wireless intre radio-comanda si jucaria respectiva si de aici o multime de intrebari despre standardele de comunicatie, despre timpii de raspuns, despre circuite si despre procesoare, instructiuni, memorie ram, tipuri de controllere etc. Si acestea este doar un mic exemplu.

Dar, daca v-am captat interesul, haideti sa va exemplific ce jucarii i-am cumparat copilului si retineti ca important este ca atunci cand copilul este curios cu privire la un lucru sau la modul de functionare al unei jucarii, sa aveti rabdarea si pregatirea necesara pentru a ii satisface curiozitatea:


Oferiti-le copiilor vostri, atentia si informatiile de care au nevoie si veti avea, niste mici genii, niste copii care se vor descurca in viata, fiind in stare sa gandeasca singuri, intr-o lume in care parca nimeni nu mai gandeste ci doar imita comportamente.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu