5 probleme comportamentale la copii

Problemele comportamentale ale copiilor pun pe jar rabdarea parintilor si reprezinta unele dintre cele mai mari provocari in disciplinarea lor. Exista cateva probleme de comportament frecvente la varste mici - intreruperea conversatiilor, obraznicia, accesele de furie, agresivitatea - care pot deveni obiceiuri si pot afecta serios dezvoltarea copiilor. Este important sa fie identificate si revizuite la timp! Iata cum!

Intreruperea conversatiei celorlalti

Lipsa de rabdare este o caracteristica specifica copilului mic. Acesta are tendinta de a se baga tot timpul peste tine cand vorbesti cu cineva si de a te intrerupe din discutii importante. Este o atitudine fireasca, provenita din toleranta scazuta la frustrare specifica varstei. Chiar si asa, aceasta reactie nepoliticoasa nu trebuie sa fie ignorata in comportamentul lui.

Este recomandat sa iei masuri si sa intervii inca de prima data cand copilul iti intrerupe un dialog cu o alta persoana. Vorbeste cu el si explica-i care sunt principalele reguli de respectat in timpul unei conversatii intre doua persoane. Repeta-i-le constant pana cand ii intra in reflex sa nu mai faca acest lucru.

Jocurile de rol sunt cele mai utile pentru a ajuta copilul sa-si revizuiasca acest tip de comportament.

Accesele de furie sau crizele de isterie in public

Crizele comportamentale izbucnite in public sunt unele dintre problemele majore de comportament intalnite la copii mici. Sunt reactii realizate cu scopul de a-ti atrage atentia, de a obtine ceva sau de a se sustrage unei activitati. Este important sa afli si sa iei in calcul cauzele care duc la aparitia acestor accese, pentru a le putea revizui in comportamentul lui.

Oricat de greu ti-ar fi sa nu iti iesi din fire in momentele in care copilul se tavaleste pe jos, numara pana la zece, respira adanc si calmeaza-te. Apoi, vorbeste cu el pe un ton calm si intreaba-l de ce reactioneaza astfel. Nu recurge la amenintari si pedepse, deoarece vei rezolva situatia pe moment, insa nu vei reusi sa il dezveti pe termen lung sau definitiv de acest comportament.

Cum iti inveti copilul sa gandeasca pozitiv. Iata ce spune psihologul Irina Petrea!

Odata ce afli motivele care il imping spre astfel de reactii, vei putea lua si masurile adecvate pentru a-l ajuta sa isi revizuiasca atitudinea si sa gaseasca moduri civilizate de exprimare.

Sfidarea (neascultarea, obraznicia)

De cate ori nu ti s-a intamplat sa rogi copilul sa faca ceva, iar acesta sa te ignore sau sa te refuze? Ca multi parinti, probabil ca ai avut de-a face cu multe reactii obraznice sau sfidatoare din partea copilului. Foarte multi parinti nu isi dau seama ca, de multe ori, chiar ei provoaca astfel de reactii din partea celui mic. Provin din modul in care i se adreseaza si din atitudinea lor in fata lui.

Atunci cand tonul unei solicitari nu este ferm, mesajul transmis nu este coerent sau cand il pui in situatia de a avea de ales intre a face sau nu ceva, incurajezi tu insati astfel de probleme in comportamentul copilului. Nu trebuie sa fii dura si agresiva cu el. Insa trebuie sa ai grija ca solicitarile sa fie scurte, clare si concise, enuntate pe un ton serios si ferm, dar sa nu para ca i se impun, ci ca este rugat sa le faca.

Foloseste cuvinte prietenoase, roaga-l frumos, dar nu ii da de ales. Nu il intreba niciodata "ai vrea sa faci curatenie in camera?" ci spune-i "te rog frumos, fa curatenie in camera ta acum". In felul acesta, i te adresezi ferm, dar politicos, iar mesajul este clar.

Agresivitatea sau violenta

Agresivitatea este o inclinatie naturala, innascuta, la copii. Depinde foarte mult de educatie si de mediul in care se dezvolta copilul daca agresivitatea escaladeaza in comportamentul lui sau este folosita ori valorificata in scopuri constructive.

Copiii mici au tendinta de a se lovi intre ei, de a se impinge unii pe ceilalti. Cele mai multe reactii agresive ajung sa se iste dintr-o simpla joaca, insa nu trebuie neglijate. Chiar daca multe dintre aceste incidente sunt minore, este important sa intervii rapid si sa iei masuri, altfel agresivitatea va deveni un obicei.

Violenta fizica ar putea fi inteleasa de copil ca metoda potrivita de a rezolva neintelegeri sau probleme. Transmite si mesajul ca a rani alte persoane este un comportament acceptabil. Este important sa reactionezi prompt la fiecare incident violent in care e implicat copilul. Accentueaza-i faptul ca lovitura lui a ranit celalalt copil. Intreaba-l cum s-ar simti el daca ar fi lovit sau daca i-ar placea acest lucru. Raspunsul va fi probabil "nu".

Subliniaza-i faptul ca nu este acceptabil sa ii ranesti pe ceilalti. Intreaba-l si de ce l-a lovit. Cauza actiunii sale te poate ajuta sa inveti copilul sa isi rezolve problemele si conflictele pe cale pasnica si sa-si controleze impulsurile. Probabil ca iti va spune ca s-a suparat, deoarece partenerul de joaca nu a vrut sa ii dea o jucarie, l-a jignit ori nu s-a supus vointei lui.

Pentru fiecare dintre aceste situatii exista metode pasnice, nonviolente, pe care este bine ca cel mic sa le stie si sa invete sa le foloseasca in astfel de situatii. Invata-l sa-si exprime trairile si emotiile verbal si sa gaseasca solutii creative la conflictele care se nasc atunci cand se joaca in grup.

Minciuna

Minciuna este o problema de comportament care se dezvolta firesc si apare frecvent in comportamentul copilului mic, dar care poate deveni o problema atunci cand capata proportii si devine un obicei. Copilul mic minte pentru a ascunde o boacana pe care a facut-o, din frica de a nu fi pedepsit, pentru a se da mare sau a iesi in evidenta in fata altora, din razbunare ori pentru a-ti atrage atentia.

Este foarte important sa il ajuti sa renunte la obiceiul de a minti inainte sa descopere ca minciunile ii aduc beneficii sau ca devin o metoda prin care obtine ceea ce doreste. In acest caz, se va folosi de ele pentru a-si atinge scopurile si cu greu il vei mai dezobisnui de ele. Descopera motivele pentru care minte si asigura-l ca, atunci cand ceilalti ii vor descoperi minciunile, va fi mereu considerat si tratat ca un mincinos.

Nimeni nu il va mai crede vreodata, chiar daca spune adevarul, ceea ce poate fi frustrant si neplacut. In plus, proverbul "minciuna recunoscuta este pe jumatate iertata", este o metoda pe care merita sa o iei in calcul si sa o aplici in disciplinarea lui.

sursa articol

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu