Sfaturi de nutritie pentru copii

Cu siguranta cel mai bun articol pe care l-am gasit pe aceasta tema!

Sfaturi de nutritie pentru copii


       Institutul de Nutritie din Elvetia a conceput un dispozitiv care sa traduca mimica copilului, reusind, astfel sa ofere o indrumare parintilor in ceea ce priveste acceptarea unui aliment nou de catre bebelus. Studiul a reunit mamici din Franta si Germania carora le-a fost impusa inceperea diversificarii cu legume; s-a observat canemtoaicele ofereau sugarilor doar morcovi si cartofi (conform traditiei locale), in vreme cefrantuzoaicele abordau intreaga gama de legume, dovedind o diversitate uluitoare in alcatuirea meniului bebelusului.Concluzia si recomandarea cercetatorilor elvetieni: unui copil care scuipa(atentie, scuipa efectiv si nu stramba din nas) mancarea oferita i se va oferi de inca 2 ori sa guste din acelasi aliment, la aceeasi masa. Daca prichindelul scuipa de 3 ori la rand, se incheie masa in ziua respectiva, insa procesul se reia 10 zile consecutiv. Intr-un final, studiul a observat ca 98% dintre copii vor accepta alimentul nou la sfarsitul celor 11 zile!
       Fructele sunt desert! Fructoza (zaharul din fructe) si glucoza dezvolta preferinta pentru gustul dulce si, in final, acest lucru favorizeaza aparitia obezitatii!
       Se bea apa si ceai neindulcit, nu suc de fructe! Daca se consuma, totusi, sucul de fructe,cantitatea maxima admisa este de 125 ml de suc de fructe! Fructele trebuie mestecate si nu baute!
       Copiii trebuie sa bea lapte, acesta nu trebuie inlocuit din alimentatia lor! Este nevoie de 3 portii de lactate pe zi (750 ml lapte) din diverse surse: lapte, iaurt, branza. Laptele oferit copiilor trebuie sa fie integral, nicidecum degresat, intrucat copiii au nevoie de grasimea din lapte pentru mielinizarea celulelor nervoase.
       Nu eliminati din alimentatia copiilor carnea de porc, dimpotriva!
       Mezelurile nu sunt carne (ci resturi de carne amestecate cu amidon, multa sare, apa si conservanti), asadar sub nicio forma nu trebuie sa isi gaseasca loc in rafturile frigiderului unei familii care doreste sa manance sanatos!
       Familia trebuie sa redescopere gatitul in casa! Preparatele traditionale (tocanita, ardeii umpluti, mancarea cu sos) din ingrediente simple (carne, peste, oua, lapte, paine), dar proaspete, sunt calea catre o alimentatie corecta.
       Nu eliminam painea din dieta noastra sau a copilului, insa facem separare clara intre painea cea de toate zilele si patiserie.
       Copilul mofturos va fi implicat in pregatirea mancarii. Daca refuza mancarea si prefera dulciurile, vom evita total sa mai cumparam dulciuri sau sa pregatim in casa deserturi. Ne vom lauda prietenilor lui ca in casa noastra nu exista dulciuri! Revenind, fructul este (si trebuie sa fie) desertul nostru!
       Ne vom aduce aminte de orezul cu lapte, pastele cu lapte, grisul din copilaria noastra, vom umple clatitele cu branza si spanac si vom manca inghetata facuta de noi din fructe inghetate si pasate apoi impreuna cu iaurt!
       Mierea este tot zahar, ba este chiar mai dulce! 1 lingurita de miere echivaleaza cu 2-3 lingurite de zahar, asa ca de acum incolo nu ne vom mai fura singuri caciula!
       Un studiu japonez a demonstrat ca fetele aflate la pubertate si in adolescenta care consuma 3 pahare de lapte pe zi (750 ml lapte, sub forma laptelui, iaurtului sau branzei) cresc 1 cm/ an in inaltime, indiferent de mostenirea genetica.
       Cerealele de mic dejun sunt permise in alimentatia copilului, insa cu masura si nu in fiecare zi. Iar diferenta dintre musli/ fulgi de porumb sau cerealele aromate sau invelite in ciocolata este neglijabila, asa ca ii putem oferi un mic rasfat ocazional copilului.

sursa

 

Piramida alimentatiei sanatoase



Eforturile comunitatii stiintifice de a populariza principiile alimentatiei sanatoase s-au materializat de-a lungul timpului prin masuri de sanatate publica (pauza de prânz în tarile civilizate, controlul substantelor utilizate la prepararea alimentelor în restaurante, obligativitatea etichetarii etc.). Una din metodele de familiarizare a publicului cu indicatiile nutritionale este reprezentata de piramida alimentara (piramida alimentatiei sanatoase), care simbolizeaza locul si cantitatea diferitelor grupe de alimente în cadrul alimentatiei sanatoase.

Piramida care a fost prezenta cel mai mult timp în cabinetele de medicina familie, scoli sau alte institutii medicale, este piramida elaborata de USDA (United States Department of Agriculture) în 1992. Ea se gaseste la adresa:http://www.nal.usda.gov/fnic/Fpyr/pmap.htm. Recomandarile privitoare la grupele alimentare si proportia lor ideala în alimentatia zilnica sunt înscrise chiar în dreptul imaginilor din piramida:

1. Consumati 6-11 portii din grupa: paine, cereale, orez, paste fainoase;

2. Consumati 2-4 portii de fructe;

3. Consumati 3-5 portii de legume;

4. Consumati 2-3 portii din grupa: carne/peste, oua, leguminoase uscate (fasole), fructe oleaginoase (nuci, arahide etc.);

5. Consumati 2-3 portii de lactate (lapte, brânza, iaurt);

6. Folositi rar grasimile, uleiurile si dulciurile.

Aceste recomandari, redactate aici pornind de la baza piramidei spre vârf, corespund principiile tuturor piramidelor alimentare, care cuprind la baza alimentele care trebuie sa fie majoritare în alimentatie, si, gradat, spre vârf, alimente care, cantitativ, trebuie sa ocupe un loc progresiv mai mic. Dezavantajul acestei piramide este folosirea ‚portiilor’, care au, la rândul lor, definitii particulare: „o felie de pâine”, „un mar mediu” etc.

Noua piramida USDA, din 2005, cuprinde alt principiu: la baza piramidei trebuie sa se întâlneasca toate grupele alimentare, cu alte cuvinte o alimentatie sanatoasa trebie sa cuprinda toate aceste grupe. In plus, figureaza recomandarea stilizata pentru activitatea fizica:http://www.nal.usda.gov/fnic/Fpyr/pmap.htm. Parcurgerea diferitelor grupe permite detalierea recomandarilor specifice:

1.Cerealiere: “jumatate din cereale sa fie integrale”; “consumati cel putin 85 grame de paine integrala, cereale, orez sau paste fainoase in fiecare zi”; cautati pe lista de ingrediente cuvântul “integral” dupa numele cerealei”;

2.Legume:“consumati o varietate de legume”; “consumati mai multe vegetale cu frunza colorate verde închis” (spanac, broccoli), “consumati mai multe vegetale colorate portocaliu” (morcovi, dovleac) si “consumati mai multa mazare si fasole uscata”

3.Fructe: orientati-va atentia spre fructe (“focus on fruits”); “consumati o diversitate de fructe”, “alegeti fructe proaspete, înghetate, conservate sau uscate”; “nu exagerati cu sucurile din fructe”.

4.Grasimi: “învatati despre grasimi”; “alegeti ca sursa principala de grasimi pestele, leguminoasele cu coaja uscata si uleiurile vegetale”; “limitati consumul de grasimi solide (unt, margarina)…”

5.Lactate: “Consumati alimente bogate in calciu”; “alegeti variantele degresate sau semi-degresate”; si “daca nu puteti consuma lapte, alegeti produse fara lactoza sau alte surse de calciu”.

6.Carne, peste, mazare/fasole si derivate, fructe oleaginoase (seminte, nuci, arahide): “alegeti proteine din surse mai putin grase”, “alegeti carnea slaba”, “fierbeti-o, gatiti-o la gratar”; “diversificati cu peste, fasole, mazare, nuci-arahide si seminte”.

O alta piramida este cea elaborata de Harvard:http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/files/Healthy-Eating-Pyramid-handout.pdf. Recomandarile figurate pe piramida sunt, de la baza spre vârf:

1. Controlati-va greutatea si miscati-va zilnic

2. Cereale integrale (orez brun, paste din faina integrala de grâu, ovaz etc.), ulteiuri si grasimi sanatoase (masline, floarea-soarelui, soia, porumb, rapita = canola), margarine fara grasimi trans; fructe si legume

3. Carne, peste, oua, nuci, seminte, arahide, tofu

4. Lactate: 1-2 portii/zi sau suplimente de calciu/vitamina D

5. Rar: carne rosie, unt, cereale rafinate (orez alb, paste, pâine), cartofi, ducliuri si bauturi dulci, sare

6. Conex piramidei: optional: alcool cu moderatie (nu pentru toata lumea), multivitamine cu vitamina D (pentru majoritatea)

Numeroase alte piramide sunt disponibile – piramida alimentatiei mediteraneene, vegetariene, piramida pentru alimentatia vârstnicilor, piramida pentru activitate fizica etc. Scopul acestor piramide, ca dealtfel si a acestui site, este de a explica în cuvinte cât mai simple principiile unei alimentatii sanatoase, careia sa nu-i lipseasca, asa cum o arata toate piramidele: diversitatea, proportiile adecvate, si alegerea alimentelor favorabile pentru sanatate în detrimentul celor care dezechilibreaza calitativ si cantitativ aporturile nutritionale.
 sursa

Reguli joc de carti: Tabinet

Jocul ce imi aduce aminte de copilarie, jocul pe care l-am redescoperit de curand, incercand sa le inspir copiilor, dragostea pentru matematica:




Tabinetul este un joc de cărți relativ simplu, care poate fi jucat atât de către adulți cât și de către copii.

Reguli


Se poate juca în 4 (2 echipe), în 3 sau in 2 jucători.


Se ia pachetul de cărți amestecându-se acestea și se distribuie 4 cărți primului jucător (cel care primește cărți primul), care are dreptul să aleagă ce cărți i se dau, adică le poate refuza dacă nu sunt bune (nu are voie să refuze dacă sunt 2 cărți cu puncte - exemplu D, J, K, A, 2 trefla si 10) și le întoarce pe față, lăsându-le la masă. În aceste condiții i se dau alte șase cărți pe care nu are voie să le mai refuze. Daca acceptă cele 4 cărți inițiale i se mai dau 2 cărți (un total de 6 cărți). Ulterior celorlalți jucatori li se distribuie tot cîte 6 cărți. Dacă primul jucător nu a refuzat, după ce s-au distribuit cărțile tuturor jucătorilor, se intorc urmatoarele 4 cărți cu fața-n sus. Nota Bene: nici un alt jucător cu excepția primului nu poate arunca jos 4 cărți, regula cu alesul cărților aplicându-se numai la primul jucător).


Scopul este să faci cât mai multe puncte la final.


Având în vedere că fiecare carte are valoarea înscrisă pe ea (A=11 sau 1, J=12, D(Q)=13, K=14) se încep calcule pentru a ridica de pe masă cât mai multe cărți a caror valoare însumată este egală cu valoarea unei cărți din mâna celui care trebuie sa joace. Cu aceeași carte se pot ridica mai multe seturi de perechi a căror sumă este egală cu cartea care se joacă. De exemplu cu un 9 se ia un 2 și 7, cu un valet dacă la masa ai un zecar și un doiar, 2 + 10 = 12, deci cu valetul poți lua zecarul si doiul. De-altfel poți lua de pe masă în orice combinație, numai să fie egal cu ce ai tu în mană.


Fiecare jucător pune carțile luate într-un teanc cu fața în jos. Dacă cel care trebuie să joace nu poate ridica nimic de pe masă trebuie să pună o carte jos pe care o vrea, din mână. Dacă unul dintre jucători ia toate cărțile de pe masă, se cheamă ca a făcut o tablă (trebuie să întoarcă o carte din cărțile pe care le-a luat de pe masă cu fața în sus ca să nu uite de tablă). Daca un alt jucător sau echipa adversă a facut o tablă, cel care a facut înainte tabla, trebuie să o “ridice” (adică să reântoarcă cartea cu fața în jos). Tabla valorează un punct.


După ce se termină toate cele 6 cărți din mană, se împart iarași din pachet câte 6 cărți pentru fiecare jucător. Dacă la sfârșit nu mai sunt câte 6 cărți de fiecare jucător, se împart cărțile în mod egal la fiecare jucător, astfel încât fiecare să aibă acelasi număr de cărți. Se pun din nou 4 cărți jos din teancul inițial dacă nu rămane nici o carte.


Jucătorul care ia o carte de la masă ultimul (adică cel care a luat Ultima mână) are dreptul să ia toate cărțile care sunt pe masă, dar numai cu condiția ca până la terminarea jocului nimeni să nu mai ia nimic de pe masă.

Scorul


La final se calculează câte puncte are fiecare. La număratul punctelor fiecare "tablă" e un punct. K, Q, J, As, 10 valoreaza cate un punct. 10 de caro (romb) si 2 de trefla care se numesc “văcuțe” = 2 puncte Cine are mai multe puncte a câștigat.

Avantaje


Jocul este perfect de jucat pentru copii pentru că îi pune să calculeze și sa facă combinări matematice cu cărțile (valorile acestora) și eventual să țină minte ce carți s-au mai jucat astfel încât să știe ce cărți se pot pune pe masă.
Sursa