Zilele acestea scolile si-au deschis larg bratele pentru copiii nostri. Pentru multi dintre ei, aflati in clasa pregatitoare sau clasa I, este un inceput de drum in viata. Am vazut multe chipuri emotionate si am auzit multe intrebari nerostite: Oare va fi bine? Cum se va descurca puiul meu? Ii va placea sa mearga la scoala si sa invete?
In Pastila de psihologie de astazi, Psihologul clinician si educational Monica Bolocan ne ofera cateva sfaturi despre cultivam copiilor dragostea pentru scoala si invatatura.
Lunile care urmeaza vor fi “piatra de incercare” pentru multi copii aflati la primul lor examen al vietii: adaptarea la viata scolara. O lume noua, cu cerinte si reguli noi si, mai ales, cu transformarea invatarii din joaca in responsabilitate. Cum ii putem ajuta sa aiba dragoste pentru scoala si invatatura? Iata cateva sfaturi utile:
In primul rand, oricare ar fi parerea ta despre “sistem”, scoala sau cadre didactice, incearca sa ii comunici copilului numai aspectele pozitive. Abtine-te de la a comenta de fata cu copilul despre lucrurile care te deranjeaza sau te nemultumesc, oricat de marunte sau de semnificative ar fi ele. Problemele le poti rezolva cu adultii responsabili de aceste lucruri, nefiind necesara implicarea copiilor. Ei trebuie lasati sa se bucure de scoala pentru a invata cu placere.
copii-la-scoalaAtunci cand discuti despre scoala, invatatoare sau teme cu copilul tau sau in prezenta acestuia, arata respect prin ceea ce spui sau ceea ce faci. Ii vei transmite copilului tau aceasta atitudine, care este unul dintre ingredientele de baza ale motivatiei scolare.
Participa la sedintele de la scoala si comunica-i copilului ce s-a discutat acolo, stabilind ce aveti de facut. In felul acesta, ii transferi o parte din responsabilitati.
Povesteste-i copilului cum era cand mergeai si tu la scoala, ce era la fel si ce era diferit (ai grija sa pui accent pe transformarile pozitive, doar iti doresti sa il motivezi). Ajuta daca ai si cateva fotografii cu tine si colegii tai, sau cateva manuale vechi.
Arata interes pentru activitatile pe care le face copilul tau la scoala si trateaza-le cu seriozitate. Ajuta-l sa inceapa sa faca diferenta dintre “joaca” si “responsabilitate” si sa inteleaga ca “a invata” este responsabilitatea lui. Poti incepe prin a redefini programul lui zilnic de activitati, introducand capitolul “Invatare”, nu mai mult de 15 minute dupa-amiaza sau seara, cand ajungi acasa (la clasa pregatitoare este putin probabil ca micutii vor primi teme pentru acasa). Poti relua – pe scurt – notiunile invatate de copil la scoala, si, eventual, ii poti oferi informatii complementare din alte carti sau de pe internet. Lasa-l intai pe copil sa “te invete” el pe tine ce a facut sau a aflat la scoala, aratandu-te entuziast, interesat si, mai ales, necritic (nu uita sa iti iei si o tabla mica
de scris acasa pentru a crea un mediu propice micului invatator). Educa-i dragostea pentru a afla mai mult decat i s-a spus la scoala, transformand fiecare moment de invatare intr-o expeditie a cunoasterii.kids-activities
Obisnuieste-ti copilul sa isi organizeze ziua dupa un orar, si sa respecte termenele stabilite. Invata-l sa fie punctual. Creaza o rutina de pregatire pentru scoala si implica-ti seara copilul in echiparea ghiozdanului pentru a doua zi. Cititi impreuna orarul (pentru cei mici, care nu citesc inca, poti folosi imagini relevante pentru fiecare disciplina) si stabiliti ce caiete si ce manuale sunt necesare. Ajuta-l sa verifice daca are creioane ascutite si cerneala in stilou. Treptat, lasa-l pe copil sa faca singur aceste lucruri.
Lasa sa treaca prima luna de scoala si stabileste o intalnire cu invatatoarea copilului tau. Incearca sa afli cat mai multe despre comportamentul micutului (atat in ore cat si in pauze) pentru a putea lua din timp masuri, daca este cazul.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu