Batoane florentine - desert copii



Batoanele florentine sunt un mix delicios de migdale, nuca, alune pecan, cirese glasate si ciocolata neagra. Aceasta gustare decadenta, bogata in antioxidanti si grasimi esentiale omega-3, merge mana in mana cu dezvoltarea armonioasa pe care ti-o doresti pentru micutul tau.



Timp de preparare: 1 ora si 15 minute
Dificultate: medie

Ingrediente:
  • 180 grame zahar
  • 230 grame unt sarat
  • 200 grame faina alba
  • 100 grame faina de orez
  • 1 sfert de lingurita esenta de migdale
  • 80 ml smantana
  • 50 grame fulgi de migdale
  • 25 grame migdale intregi
  • 2 linguri miez de nuca, maruntit
  • 2 linguri alune de padure, taiate in jumatate
  • 2 linguri alune pecan, maruntite
  • 50 grame cirese glasate
  • 50 grame crema de ciocolata neagra

Mod de preparare:

Tapeteaza o tava patrata cu hartie de pergament (cu latura de circa 20 cm). Pune in recipientul unui blender 100 grame zahar si 200 grame unt si proceseaza, pana obtii o crema fina.

Adauga esenta de migdale, faina de orez si faina, apoi continua sa procesezi pana obtii o compozitie omogena. Intinde aluatul pe fundul tavii si apasa-l cu degetul, pentru a-l uniformiza perfect. Introdu tava la frigider circa 30 de minute, acoperita cu o folie.
Intre timp, incinge cuptorul la 180 de grade Celsius si pune pe foc o oala in care amesteci restul de unt, 80 de grame de zahar si o lingura de faina. Amesteca bine pana cand se topeste zaharul complet si incorporeaza in sos smantana, ciresele si nucile.

Coace aluatul refrigerat timp de 20-25 de minute, apoi acopera-l cu sosul fierbinte si mai coace prajitura inca 20 de minute. Las-o sa se raceasca bine, apoi glazureaz-o cu crema de ciocolata neagra si tai-o in bucati potrivite, dreptunghiulare.

sursa

Bicicleta, o aventura cu specific urban


Pentru ca aveam 7 ani acum si trebuie sa schimbam bicicleta. Si pentru ca am pierdut-o pe cealalata. Si chiar daca nu o pierdeam oricum ramasese mica. Dar mai bine nu o pierdeam totusi.
Oricum, sa ne intoarcem la povestea noastra: cautam bicicleta si suntem foarte pretentiosi. Vrem sa aiba 2 roti, ghidon, spite, frana, preferabil sa, sa nu coste cat o casa, sa nu fie la fel de grea cat 2 betoniere impreuna, pedale si cam atat. Si culoare roz, spune asta mica insa eu sper sa mai negociem la capitolul "fuchsia" si cei trei tovarasi.
Poate ca pare lucru simplu insa nu este. Asta banuiam dupa primele 3 saptamani de cautat. Dupa inca 2 am fost aproape sigur.
Aparent este mai simplu sa gasesti orice de la pusti cu luneta pana la iarba. De orice fel.
Eu cu asta mica insa eram hotarati sa luam totusi bicicleta. Ea cel putin asa sustinea. Am fost in Europa sau Dragonul Rosu cum se numeste mai nou mizeria aia de gasesti vreo 2 miliarde de chinezi si tot atatea produse din aceeasi tara, am fost in Carrefour, Auchan, Cora, Mega Image. 
In ultimul intrasem sa luam ceva de baut ca ne ajunsese o plimbarica de vreo 8 ore prin Bucuresti. Am intrat si in KFC, asta ramane insa intre noi. Ca nu sunt sanatoase aripioarele de acolo. Cu sosul lor si cu cartofii lor prajiti cu tot. Si cu un pahar mare de Pepsi.
Acolo am si stabilit un plan pentru ca era evident ca sa alergam asa aiurea prin oras nu era treaba. Si nici nu gaseam biciclete.
Asa incat ne-am orientat catre mediul online: aici era clar ca era mult mai usor de gasit. APARENT!
Pentru ca 50% din oferte erau “indisponibile”, “intrebati furnizorul”, “sunati pentru stoc” sau “nu cred ca mai avem d-astea”. Asa incat eram in situatia in care cautam 15 minute pe site, dadeam filtre, faceam sortari, negociam, mai lasam eu la pret, mai schimba asta mica o culoare, mai adaugam o roata si cand in cele din urma ne hotaram, o puneam in cos. Ca pe urma sa descoperim ca defapt nu este pe stoc si nici nu stiau cand pot livra bicicleta resepctiva.

Dupa ceva eforturi, cani de apa pentru ea, cafele pentru eu, bomboane ea, tigari eu, nervi ea, nervi eu, am ajuns la astia cu jucarele, noriel.ro.

Culmea, le aveau pe stoc. Culmea, daca nu le aveau pe stoc, scriau treaba asta. Culmea, mai aveau si preturi decente.

Long story, short version, aveam de ales intre aceste modele (dupa acute rectificari de buget):

Dupa ceva negocieri, amenintari, tipete si vorbe si gesturi mai mult sau mai putin amenintatoare, am hotarat sa o cumparam pe ultima, modelul Dora, 35 cm.


Ca sa o imbunez a trebuit sa ma supralicitez si cu o casca de protectie.



La primavara, incepem sa ne uitam de role


Semnam noi!
O seara buna,
Un tatic,
O fetita
si o bicicleta.
(ok, plus casca!!!)

Pentru ca MINIONS


Am vazut si eu azi, Minions. Trebuie ca este pentru alta varsta, pentru ca eu nu am ras. Am zambit de vreo 3 ori insa cam atat. Va spun asta pentru ca la Shrek si Ice Age, m-am tavalit pe covor de vreo 15 ori. Chiar si continuarile ultimelor 2 amintite, mi-au placut destul de mult.




In schimb la mai sus amintitul Minions, nu prea am gasit cine stie ce situatii amuzante. Tocmai de asta nu inteleg de unde isteria asta cu “hai sa cumparam minions”. Mai ales ca pana acum am devalizat noriel.ro cumparan tot ce are legatura cu minions, de la ghiozdan, adidasi, minge, penar si bineinteles jucarii de plus:


As putea spune ca pana la urma jucariile in sine sunt mai amuzante decat filmul. Sunt mai bine facute jucariile, au un plastic de calitate, plus in cazul unora si chiar si rechizitele sunt bine facute. Iar ca pret. cel putin la noriel, au preturi de bun simt.

Asta mi s-a parut cea mai draguta colectie. Majoritatea a fost cumparata online pentru ca oamenii sunt seriosi si livreaza destul de repede, asa incat tot respectul pentru magazin. Daca tot platesc, macar sa platesc pentru servicii de calitate.

Reintorcandu-ma la film, sincer nici nu stiu de ce ma asteptam la ceva amuzant pentru ca nici primele parti, despicable me 1 si 2, nu mi s-au parut laser... Chiar triste putin, daca stau sa ma gandesc. Presupun insa ca asta este moda acum: daca un filmulet prezinta vagi urme de succes, se mai fac insa 15 continuari pentru a stoarce orice se poate, financiar vorbind, din povestea respectiva. 
Ma uitam acum cateva zile pe top 250 imdb si ramaneam oarecum surprins sa vad ca jumatate din filmele afisate acolo, sunt “animatii”. Presupun ca treaba aia old school cu “actori” si scenariu si poveste, este fumata si acum vrem sa vedem robotei, mai mult decat oameni.
Nu ma pot plange totusi, atat timp cat Shawshank Redemption si Godfather, sunt inca pe primele locuri, ar trebui sa ma ingrijorez probabil doar cand top 3, o sa devina ceva cu maimutoi.

Pentru mine insa directia in care hollywood-ul a luat-o de ceva vreme, este destul de clara, asta fiind si motivul din cauza caruia mai nou, caut filme scandinave, europene si chiar coreene, japoneze etc.
Parca totusi astea mai au un sens, o poveste, o intriga acolo. Mai greu sa trec peste capitolul “limba”, in rest insa le recomand 100%, cel putin in comparatie cu mizeriile americane: sabloane, cliche-uri, actori “mari” cu roluri stupide si multa reclama.

Eu,
Vesnic nemultumit.
De filme!

Idei deserturi copii mici


Idei de deserturi pentru copiii de 1-3 ani




Noi toti putem trai fara desert! Organismul nostru este astfel conceput incat nu are nevoie de nici macar 1 gram de zahar. Glucidele, raspunzatoare pentru functionarea optima a creierului, pot fi introduse in alimentatie prin cerealele integrale, proteinele animale si vegetale, etc. Insa zaharul si implicit deserturile sunt calorii goale, nu aduc niciun beneficiu corpului nostru, ba din contra!

Atunci, cum se face de sunt atat de indragite de catre noi toti, indiferent de varsta?!

Desertul este placere! Si mai bine zis, placere imediata! Nu trebuie sa aseptam zile si nopti intregi ca in cazul rezultatelor unui examen pentru a gusta putin din fericire. Desertul ne poarta instant pe culmile beatitudinii. De aici apetenta pentru dulce!

Copiii nu fac nici ei exceptie. Se nasc cu predispozitie pentru gustul dulce: aminteste-ti ca laptele matern are un gust usor dulceag. In cazul celor mici, vigilenta noastra trebuie sa fie maxima: orice produs comercializat in comert, chiar si laptele, are adaos de zahar - sucuri naturale, cereale pentru copii, ceaiurile pentru colici, borcanasele cu mese instant. Copiii sunt marii consumatori de dulciuri rafinate de mai tarziu, dulciuri oferite spre vanzare de aceiasi producatori care promoveaza hrana instant pentru bebelusii de astazi. Asa ca de ce nu ne straduim sa gatim un desert a carui cantitate de zahar si grasime le putem controla?!

Desertul facut in casa are multe avantaje:
Este mai sanatos decat cel vandut in comert: fara conservanti, afanatori sau coloranti
Este mai ieftin: luati ca exemplu placinta cu mere – cu banii de pe 2 felii de placinta luate de la patiserie (2,5 lei bucata), faceti o placinta intreaga (1 kg de mere, 2 oua, 500g faina, cateva linguri de ulei costa toate 5-6 lei maxim)!
Poti implica si pe cei miciin realizarea desertului: ce copil nu adora sa se joace in faina, sa intinda aluat sau sa te ajute sa “cureti” bolul mixerului de crema?!
Satisfactia “bucatarului” este nepretuita si ofera un capital de imagine imens in ochii oricarui copil.

Gata, v-ati hotarat sa nu mai cumparati dulciuri din comert si sa gatiti chiar si deserturile cu mana voastra?! Iata cateva sfaturi:
reduceti cantitatea de zahar si ulei
inlocuiti zaharul alb cu zahar brun
gatiti cu faina integrala: chiar daca aluatul este mai putin alb si pufos, are un aer mai rustic, de pe vremea bunicilor
eliminati esentele, sunt chimicale colorate. Puneti pastaie de vanilie, coaja rasa de lamaie, rom cubanez, autentic
cautati sa gatiti deserturi cu fructe si legume: cantitatea de zahar este mai mica, iar fructele si legumele asigura o consistenta moale, pufoasa, numai buna pentru dintii mai mult lipsa ai celor mici.
cautati pe internet echivalentul oricarui desert comercializat in magazine. Stiati ca se poate face in casa (cu succes absolut maxim) faimoasa prajitura cu pinguin sau suratele ei mai simple?
cand incercati o reteta noua, respectati instructiunile si cantitatile propuse de reteta; ulterior, cand repetati desertul, reduceti la jumatate cantitatea de zahar si ulei (daca preparatul are nevoie de lichid, inlocuiti jumatatea de ulei eliminata din reteta cu lapte).
elimina elementele de decor: zahar pudra, fulgii de ciocolata, gelatina de pe tartele de fructe, bomboanele care decoreaza tortul, frisca cat mai putina (poti gati ceva frumos decorat cu toate cele mentionate mai inainte, dar scapa de ele cand servesti portia de desert familiei)
compotul din comert este bogat in zahar, asa ca redu folosirea lui la minimum sau fa compot in casa, din fructe proaspete (mere, pere, gutui) si fara zahar, eventual cu putina miere adaugata cand s-a racit, inainte de servire.




Tarta cu fructe (fara gelatina)


Iata si cateva sugestii de dulciuri care pot fi servite copiilor de 1-3 anisau intregii familii:
salam de biscuiti
cheesecake
briose cu morcovi
chec de casa cu putina cacao
prajitura cu branza
clatite umplute cu gem de casa si nuci maruntite
placinta cu mere/ branza/ dovleac
tarta cu fructe
mar copt cu nuci, miere si scortisoara
clatite pufoase cu sos de fructe: piersici, nectarine mixate
inghetata din fructe facuta in casa: congeleaza bine 2 maini de capsuni si 1 banana feliata, apoi mixeaza-le bine de tot in lender impreuna cu un iaurt mic gras; da la congelator din nou daca doresti
clatite din hrisca
briose cu banane
prajitura cu cirese
patratele dulci cu dovlecei

Sursa 

Topul celor mai draguti copii - 2014





Cei mai draguti copii, din toata lumea, in 2014!