Idei de deserturi pentru copiii de 1-3 ani
Noi toti putem trai fara desert! Organismul nostru este astfel conceput incat nu are nevoie de nici macar 1 gram de zahar. Glucidele, raspunzatoare pentru functionarea optima a creierului, pot fi introduse in alimentatie prin cerealele integrale, proteinele animale si vegetale, etc. Insa zaharul si implicit deserturile sunt calorii goale, nu aduc niciun beneficiu corpului nostru, ba din contra!
Atunci, cum se face de sunt atat de indragite de catre noi toti, indiferent de varsta?!
Desertul este placere! Si mai bine zis, placere imediata! Nu trebuie sa aseptam zile si nopti intregi ca in cazul rezultatelor unui examen pentru a gusta putin din fericire. Desertul ne poarta instant pe culmile beatitudinii. De aici apetenta pentru dulce!
Copiii nu fac nici ei exceptie. Se nasc cu predispozitie pentru gustul dulce: aminteste-ti ca laptele matern are un gust usor dulceag. In cazul celor mici, vigilenta noastra trebuie sa fie maxima: orice produs comercializat in comert, chiar si laptele, are adaos de zahar -
sucuri naturale, cereale pentru copii, ceaiurile pentru
colici, borcanasele cu mese instant. Copiii sunt marii consumatori de dulciuri rafinate de mai tarziu, dulciuri oferite spre vanzare de aceiasi producatori care promoveaza hrana instant pentru bebelusii de astazi. Asa ca de ce nu ne straduim sa gatim un desert a carui cantitate de zahar si grasime le putem controla?!
Desertul facut in casa are multe avantaje:
Este mai sanatos decat cel vandut in comert: fara conservanti, afanatori sau coloranti
Este mai ieftin: luati ca exemplu placinta cu mere – cu banii de pe 2 felii de placinta luate de la patiserie (2,5 lei bucata), faceti o placinta intreaga (1 kg de mere, 2 oua, 500g faina, cateva linguri de ulei costa toate 5-6 lei maxim)!
Poti
implica si pe cei miciin realizarea desertului: ce copil nu adora sa se joace in faina, sa intinda aluat sau sa te ajute sa “cureti” bolul mixerului de crema?!
Satisfactia “bucatarului” este nepretuita si ofera un capital de imagine imens in ochii oricarui copil.
Gata, v-ati hotarat sa nu mai cumparati dulciuri din comert si sa gatiti chiar si deserturile cu mana voastra?! Iata cateva sfaturi:
reduceti cantitatea de zahar si ulei
inlocuiti zaharul alb cu zahar brun
gatiti cu faina integrala: chiar daca aluatul este mai putin alb si pufos, are un aer mai rustic, de pe vremea bunicilor
eliminati esentele, sunt chimicale colorate. Puneti pastaie de vanilie, coaja rasa de lamaie, rom cubanez, autentic
cautati sa gatiti deserturi cu fructe si legume: cantitatea de zahar este mai mica, iar fructele si legumele asigura o consistenta moale, pufoasa, numai buna pentru dintii mai mult lipsa ai celor mici.
cautati pe internet echivalentul oricarui desert comercializat in magazine. Stiati ca se poate face in casa (cu succes absolut maxim) faimoasa prajitura cu pinguin sau suratele ei mai simple?
cand incercati o reteta noua, respectati instructiunile si cantitatile propuse de reteta; ulterior, cand repetati desertul, reduceti la jumatate cantitatea de zahar si ulei (daca preparatul are nevoie de lichid, inlocuiti jumatatea de ulei eliminata din reteta cu lapte).
elimina elementele de decor: zahar pudra, fulgii de ciocolata, gelatina de pe tartele de fructe, bomboanele care decoreaza tortul, frisca cat mai putina (poti gati ceva frumos decorat cu toate cele mentionate mai inainte, dar scapa de ele cand servesti portia de desert familiei)
compotul din comert este bogat in zahar, asa ca redu folosirea lui la minimum sau fa compot in casa, din fructe proaspete (mere, pere, gutui) si fara zahar, eventual cu putina miere adaugata cand s-a racit, inainte de servire.
Tarta cu fructe (fara gelatina)
Iata si cateva sugestii de dulciuri care pot fi servite copiilor de 1-3 anisau intregii familii:
salam de biscuiti
cheesecake
briose cu morcovi
chec de casa cu putina cacao
prajitura cu branza
clatite umplute cu gem de casa si nuci maruntite
placinta cu mere/ branza/ dovleac
tarta cu fructe
mar copt cu nuci, miere si scortisoara
clatite pufoase cu sos de fructe: piersici, nectarine mixate
inghetata din fructe facuta in casa: congeleaza bine 2 maini de capsuni si 1 banana feliata, apoi mixeaza-le bine de tot in lender impreuna cu un iaurt mic gras; da la congelator din nou daca doresti
clatite din hrisca
briose cu banane
prajitura cu cirese
patratele dulci cu dovlecei
Sursa